Nieuwe challenge: Spending Freeze

Haha, ja hoor daar ben ik weer met een nieuwe challenge binnen een challenge 😂.

Toen ik wat tijd aan het doden was op YouTube kwam ik deze video van Jordan Page tegen. Ze had het over de Spending Freeze. Dat houdt in: zeven dagen geen geld uitgeven.

Het doel

Deels is deze challenge vergelijkbaar met mijn No Spending maand challenge. Het grote verschil is naast de lengte van de challenge, dat er tijdens de Spending Freeze ook geen boodschappen mogen worden gekocht. De vaste lasten blijft gewoon zoals het is. Deze challenge van maar een week is bedoeld om je bewuster te maken van een aantal punten:

  • Uit je gewoonte te stappen van dagelijks uitgaven en boodschappen.
  • Opmaken wat er in je voorraadkast en vriezer ligt 
  • Bewust te worden van je dagelijkse uitgaven
  • En uiteraard geld besparen.


Zondag 15:30 uur

Afgelopen zondag liet ik mijn Spending Freeze beginnen. De laatste boodschappen waren besteld bij Picnic (voor de komende 7 dagen!). En als laatste luxe product had ik nog een voetbal gekocht voor mijn zoontje. Aangezien die van hem weer slap in de tuin lag (blijft een mysterie is de 3de bal al) besloten we een wat betere (lees duurdere) bal te kopen in de hoop daar ook langer plezier aan te beleven. Juist nu er deze week zo'n prachtig weer wordt verspeld is heel buitenspeelgoed wel een mustave.

Anyhow, deze challenge ben ik wel begonnen met het nodige voorwerk.
Afgelopen vrijdag ben ik een redelijke tijd bezig geweest met het plannen van maaltijden voor de rest van de week. Normaal split ik dit op in drie dagen en haal ik meerdere malen in de supermarkt wat verse producten bij of verander ik de maaltijd omdat ik of mijn man daar zin in heeft. Deze week is dat dus 'not done'!

Bij het plannen van de maaltijden heb ik er extra op gelet om de recepten met de meeste verse ingrediënten zo vroeg mogelijk in de week in te plannen. Uiteraard ook rekening gehouden met de kookduur en werk/privé schema van het gezin.

Voordat ik begon met het samenstellen van mijn boodschappenlijst(!), maakte ik ook een inventarisatie van producten die ik nog in de koelkast, vriezer er voorraadkast had staan. Niemand heeft drie pakken rijst, vier potten groenten en twee potten jam nodig. En toch is dat bij mij het geval. Ja, wat dat betreft ben ik een rasechte hamster.

Grotendeels ga ik deze producten dus verwerken in mijn recepten voor deze week. Dat gaat me uiteraard geld op leveren want die ingrediënten hoef ik niet meer te kopen.


Spannende week

Call me crazy, maar ik vind komende week spannend. Hoewel ik toch echt wel overtuigd ben van het feit dat ik alles in huis heb (en waarschijnlijk meer) om deze week te overleven met mijn gezin, zou ik voor me gevoel falen als dat niet het geval blijkt te zijn. Ik ben zo streng voor mijzelf, omdat ik al jaren tegen dit probleem aanloop. En ik nu onderhand wel eens een rock solid systeem wil hebben/ontwikkelen voor heel dat onderdeel boodschappen en maaltijden. 

Confession

Hoewel ik niet het idee heb dat ik nu de boodschappen heb ingeslagen voor drie weken. Al heb ik waarschijnlijk wel iets meer brood, vers fruit en pakjes sap ingekocht dan dat ik normaal koop in een week. Deels zit dat al in het aard van het beestje.

De rest wat betreft het niet uitgeven van geld de komende zeven dagen, komt wel goed. In het park of de speeltuin kunnen mijn peuter en ik zich prima vermaken zonder hier een cent aan uit te geven. Meestal nemen we sowieso al eigen gemaakt lunches mee en daar bespaar je al onwijs veel geld mee voor andere leuke uitjes met het hele gezin! 

Er ligt genoeg kleding in de kast voor ons beide, koud of te warm zullen we het echt niet hebben. Uitgaven aan verjaardagen hebben we (gelukkig) komende week niet. Maar  uiteraard heb ik voor het begin van deze challenge alle voorraden goed gecheckt. Onmogelijk dat ik mispak op billendoekjes, stofzuigerzakken, wettenschijfjes, postzegels of wat dan ook.


Uk en ik

Deze challenge (en al die andere) is weer een dingetje van mij. En dus is wat mijn man verder uitgeeft komende week, aan hem. Dat betekent niet dat als hij vrijdag zin heeft om met ons uit lunch te gaan, dat ik hem laat betalen en dat kan zeggen dat ik feitelijk niets betaald heb. Nee dat is valsspelen! Dan tref ik mijn eigen voorbereidingen voor mezelf en mijn zoontje. Maar wat hij deze zeven dagen uit zal geven aan lunch op het werk en benzine ? Daar heb ik geen controle over. Ik hou het bij mijn onderdelen.

Hoewel het natuurlijk makkelijker is om komende week het huis nu niet uit te gaan om elke verleiding te weerstaan, zie ik daar juist een uitdaging in! We gaan juist wél meerder leuke dingen doen, maar zorgen dat we geen kosten hoeven te maken. Zoals een bezoekje aan een tuincentra, de bibliotheek of het vliegveld. Prima om je even te vermaken en lekker uit te lunchen met je eigen boterhammen en sap van thuis. Kost je niets en zijn gegarandeerd geslaagde uitje. Gelukkig zit het weer mee komende week en dus zal ook dat zeker in ons voordeel zijn.


Op IGStories kun je mijn overwinningen en eventuele struggels volgens in korte vlogs. Volgende week wanneer de challenge voorbij is, zal ik een update schrijven over hoe deze challenge me is afgegaan inclusief een samenvatting van alle vlogs in een video op YouTube.

#nospon
       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2018 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts