Baby- en peuterzwemmen, wat is dat nu precies?


De beste omschrijving van een baby- en peuter zwemles is: Speelse bewegingslessen in het water. 

Wie of wat?

Een van de ouders gaat samen met de kleine in het (verwarmde)water. De les duurt een klein half uurtje en bestaat uit een max van 10 a 12 baby’s of peuters. Er zijn verschillende groepen, aangepast op de leeftijd van je kindje. Bij ons was de prijs rond de 50 euro voor 7 lessen incl. inschrijfgeld.

Toen mijn zoontje 14 maanden was zijn we (pas) begonnen met babyzwemmen. Persoonlijk leek het zwemmen met een heel klein baby'tje me gewoon niet leuk. En kun je te maken hebben met een wachtlijst. Houdt daar dus rekening mee. Verder leken de lessen me leerzamer nu hij wat ouder was maar bovenal een leuk intiem uitje met mijn zoontje.


Hoe ziet een les er uit?

De lessen bestaan uit het zingen van wat liedjes met uiteraard een hoop gespetter, het vullen van emmertjes met gietertjes waarmee de kleine dan water over zichzelf en de ouder mag gieten. Ook worden er verschillende parcours gebouwd zoals van matten afglijden, onder water door de ring zwemmen. Spelletjes zoals de bal weggooien en er achteraan zwemmen, op de buik en rug zwemmen (met ondersteuning van papa of mama), paardje rijden met de gekleurde foam staven en van de kant in de armen van de ouder springen en dan kopje onder.

Ook zijn er thema lessen zoals zwemmen met kleding en zwemmen met zwembandjes.

De lessen zijn gelukkig heel vrij. En bestaan zoals je leest dus vooral uit spelen, spetteren en bewegen in het water. Niemand die je op de vingers tikt als jij je kind nog niet drie keer onder water hebt gehouden. En als je jezelf even distantieert van de groep, dan is dat geen probleem.


Tips & tricks


Tijdens de lessen zie ik duidelijk verschil tussen de kleintjes in het water. De één vind alles geweldig en de ander krijst het hele zwembad bij elkaar. Daarom nog wat tips! 
  • Geef je kindje niet veel te eten of te drinken voor de les. Dat kan zwaar liggen op het buikje met al die inspanning en in het ergste geval komt het er weer net zo hard uit als dat het erin ging.
  • Vertel duidelijk aan je kindje wat je gaat doen, oftewel praten, praten, praten. 
  • Voel je niet verplicht om alle opdrachten meteen mee te doen. Belangrijker is om je eigen en je kindje zijn tempo aan te houden. 
  • Forceer niks want dan kan juist averechts werken. 
  • Maak jezelf niet druk wanneer je kindje niet continu voorbeeldig gedrag vertoont.
  • Afleiden, afleiden, afleiden.
  • Reageer na elk opdracht momentje positief. Of het nu gaat om het pakken van een balletje of kopje onder, make 'm feel like a winner! 
  • Distantieer je even in een rustig hoekje en probeer daar zelf samen wat zwemoefeningen te doen. 
  • Trek je niets aan van wat anderen zouden kunnen denken. Het is helemaal niet raar als je kindje er even niet zo'n zin in heeft. Je bent tenslotte in een ruimte vol met ouders en kinderen. Als die geen begrip hebben voor een huilbuitje dan weet ik het ook niet meer. 

Lekker socializen met andere ouders?

Voor het sociale contact met andere ouders tijdens de les hoef je trouwens niet te gaan, daar is gewoonweg geen tijd voor. Je bent zo intensief en (leuk) druk met je eigen kleintje bezig tijdens de les, logisch natuurlijk.

Na de les was het bij ons zwembad mogelijk om daarna nog naar het peuterbadje te gaan. Dat doen meer ouders, en dan is er wel meer tijd en ruimte om te socializen mocht je daar behoefte aan hebben. Vergeet dus zeker niet een fruithapje of lunch mee te nemen voor je kleintje.

Hoe oud was jouw kleintje toen je er voor het eerst mee ging zwemmen?

Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2017 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts