10 tips bij het kopen van een (moeder)fiets.


Het mooie weer is zo nu en dan al in volle gang en dat betekent dat het tijd is om er eens lekker op uit te gaan met de fiets. Maar dan is het wel handig wanneer je een fijne en passende fiets hebt om op rond te rijden. En in mijn geval is het zeer van belang dat er een kinderstoeltje voorop past. Je snapt het al, de zoektocht naar een geschikte moederfiets was begonnen.

Uiteindelijk heb ik een waanzinnig mooie fiets gekocht, maar daar ging wel heel wat werk aan vooraf. Ik deel je mijn tips bij het aanschaffen van een nieuwe (moeder)fiets.


Zoekt en gij zult vinden.

Dankzij het internet is het heel gemakkelijk om vanuit je luie stoel wat rond te neuzen naar fietsen. Lekker plaatjes kijken ;). Je kunt online window shoppen bij de gewone fietsenzaken, zoeken op merk maar ook bij Praxis, Hema of een Gamma verkopen ze fietsen.

Gelukkig voor mij was de keuze van het vinden van een moederfiets aanzienlijk kleiner dan een gewone fiets. Ik kreeg al snel een duidelijk beeld van het belachelijke kostenplaatje voor een toekomstige moederfiets. En dan heb ik het nog niet eens over accessoires!
Ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Daarom is het verstandig om voor jezelf duidelijk te krijgen welk bedrag je zo ongeveer wilt uit gaan geven aan een nieuwe fiets.

Heb je (online) een mooie fiets gezien dan raad ik je zeker aan deze in het echt ergens te gaan bekijken. Een fiets online bestellen en even terugsturen lijkt me iets lastiger dan een pakketje kleding terugsturen naar H&M. Bovendien zou ik die gok echt niet te durven nemen om iets boven de honderd euro online te bestellen zonder het live gezien te hebben.

Voordat je naar de winkel gaat kun je op het internet tabellen vinden hoe je erachter kunt komen welke frame maat fiets (waarschijnlijk) geschikt is voor jou. Wederom een puntje wat je altijd door een echte fietsenverkoper even kunt na laten meten door de fiets te testen. Je wilt wel iets dat past en naar je zin is toch?

Zelf ben ik naar verschillende soorten winkels geweest. Soms puur ter oriëntatie. Ik wilde even live de fiets gezien te willen hebben om te kunnen beoordelen op kleur, model. In mijn geval wilde ik persé een stuurslot en een dubbele standaard.

Pas later, toen ik zelf had besloten dat ik graag een bekend merk als moederfiets wilde (als ik toch zoveel ga uitgeven dan maakt die paar honderd euro meer ook niet meer uit), ben ik echt fietsen gaan proberen. Al snel merkte ik verschil tussen verschillende fietsenwinkels. Laat ik het zo zeggen, als je een fiets wilt testen en de verkoper past alvast de hoogte van het zadel en eventueel stuur aan, dan zit je naar mijn mening al bij een betere klasse (fietsen)winkel. Want hoe kun je nu een fiets echt testen als het totaal niet afgesteld staat op jouw lichaamsbouw?

Misschien weet je al precies wat je wilt aan fiets, het model, merk en kleur? Ik was nog niet zo ver. Ik wilde vooral een fiets die fijn zat en stabiel overkwam. Oh, en misschien nog wel het meest belangrijk, ik moest de fiets mooi vinden. Heel mooi!

Ook al denk je in de eerste winkel (eventueel na online research) dat je dé fiets hebt gevonden. Mijn advies, ga ook eens naar een andere fietsenwinkel. Misschien zie je daar iets wat nog beter bij je past. Of is de prijs in de andere winkel stukken voordeliger. Dit kan soms wel honderd euro schelen voor exact dezelfde fiets! Laat ook altijd (vrijblijvend) een mooi prijsje maken. Vaak is het zo wanneer je er accessoires bij koopt ze een nog voordeligere prijs kunnen maken voor je. En wie weet heb je nog wel een oude fiets om in te ruilen? Meenemen en voorleggen. Lukt dat niet? Dan is er nog altijd Marktplaats.

Oké, laten we er vanuit gaan dat je er helemaal uit bent. Je weet welke fiets je wilt hebben eventueel met weke accessoires. Je bent er uit wie de mooiste prijs heeft. Dan is er een kans dat je de fiets niet meteen mee naar huis kunt nemen. Ik wilde bijvoorbeeld een zwarte fiets, maar ik heb alleen de witte versie in de juiste maat gezien en getest. Vraag dus ook altijd even of en wanneer de fiets van jou keuze  verkrijgbaar is. Bij winkels met meerdere filialen heb je een grotere kans dat er ergens nog een fiets in jouw kleur en maat staat. Zo niet dan kan het soms wel drie weken of langer duren voordat jouw droomfiets met je mee naar huis kan!
Voor mij was dit op een gegeven moment ook van belang. Mijn nieuwe fiets is een combi mijn mijn verjaardagscadeau aan mezelf en dat wat ik aan donaties binnen krijg. En dus wilde ik hem graag voor 21 mei hebben. Ook wat betreft het mooie weer wil ik er zo snel mogelijk plezier van hebben. Winkels die me de fiets pas begin juli konden leveren heb ik vriendelijk bedankt voor alle moeite. Ik keek dan liever even verder, anders zou ik later altijd nog wel de deal kunnen aannemen.

Hoe het precies werkt met fietsen online bestellen weet ik niet door gebrek aan ervaring. Ik neem aan dat, mits anders gemeld, de fiets direct leverbaar is. Ik gaf al aan, zoiets koop ik liever in de winkel voor wat meer geld. Dan heb ik de service erbij en als er wat is weet ik ze snel genoeg te vinden. Want hoewel de prijzen met de winkels en online ook dat betreft fietsen honderden(!) euro's kunnen verschillen. Ik begrijp dat wanneer er dan iets aan de fiets is je wel garantie hebt op de onderdelen maar niet het vervangen van die onderdelen. Daarvoor zou je alsnog naar een fietsenmaker moeten gaan.


Mijn laatste tip, waar ik zelf overigens niet helemaal naar heb gehandeld. Onthoud dat wanneer je de fiets naar wens kunt kopen bij een fietsenwinkel om de hoek, je hier altijd gemakkelijk heen kunt mocht je een lekke band hebben. Ikzelf heb dit zeer overwogen al had ik bij de fietsenwinkel bij mij in de buurt geen 'goed' gevoel. Ik heb mijn fiets gekocht bij Hans Struijk te Eindhoven, een winkel een aantal kilometertjes verder, omdat ik daar een beter gevoel bij had plus de prijs uiteindelijk oom nog eens voordeliger was. Misschien ben jij wel bereid er helemaal voor naar de andere kant van Nederland te gaan, onthoud dan dat je niet zo 1,2,3 even langs gaat voor een beurtje of als er toch iets niet helemaal naar je zin is.


De 10 tips op een rij

  1. Doe wat voorwerk online (merk, kleur, prijzen vergelijken)
  2. Spreek alvast een max. prijs met jezelf af.
  3. Check je frame maat alvast online
  4. Is de verkoper behulpzaam? Zadel en stuur aanpassen.
  5. Ga altijd naar meerdere winkels. Ook al gaat het om dezelfde fiets.
  6. Laat vrijblijvend een mooie prijs maken voor de fiets met eventuele accessoires
  7. Ruil je oude fiets in voor een nog voordeligere prijs.
  8. Een winkel met meerder filialen kan vaak eerder de juiste fiets (in kleur en maat) leveren
  9. Houd rekening met een levertijd van één tot vier weken of langer.
  10. Koop je fiets bij een fietsenmaker in de buurt.

Mocht jij nu ook een tip hebben bij het kopen van een (nieuwe)fiets? Laat deze dan achter bij de reacties.


       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2015 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts