Voor het eerst naar de tandarts tips

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. De afgelopen jaren namen we heel bewust onze baby al mee naar de tandarts. Niet voor een controle, want wat valt er te controleren als je kindje nog geen tandjes heeft... We namen Uk mee om alvast te wennen aan de geluiden, omgeving en eventueel zelfs geur. 

Vertel waar je naar toe gaat. Op die manier is je kindje wat beter voorbereid op wat er gaat komen. Hij zal misschien niet alles begrijpen, maar leg tijdens het tandenpoetsen uit dat je zometeen met de auto naar de tandarts gaat en dat daar een man is die naar je tanden en je mond gaat kijken. Dat je AAAA moet zeggen. En het dus eigenlijk heel erg lijkt op tandenpoetsen maar dan zonder tandpasta.

Ga met het hele gezin. Ik denk dat het in z'n voordeel werkt als je met het hele gezin gaat. Ik verwacht dat je kind dan ook het meest op zijn gemak is. Bovendien kan je kleintje goed zien wat er nu precies bij mama en papa gebeurt wanneer zij op de stoel liggen. Laat papa maar eerst gaan en neem je kind dan op je arm en kijk mee. Vertel 'm ondertussen wat er gebeurt. Want waarschijnlijk is zijn enige ervaring dat papa of mama in zijn mond bezig is tijdens tanden poetsen. Dus wie is dan die wildvreemde man met dat witte mondkapje en spiegeltje?Neem een compleet survival kit mee. Misschien onnodig om te melden. Maar vergeet het fruithapje, boterhammetje, flesje drinken, speelgoed en de luiers niet. Want soms kan het toch wat langer duren voordat je aan de beurt bent. De hapjes zijn natuurlijk een beetje afhankelijk van het tijdstip van de afspraak wat me op het volgende puntje brengt.


De tijd van de afspraak is cruciaal. Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen de luxe heeft om gemakkelijk met het hele (werkende) gezin een afspraak te plannen. Laat staan om dan nog je eigen tijdstip te bepalen. Maar probeer toch rekening te houden met het ritme van je kind. Dus een afspraak tijdens zijn middagdutje lijkt mij niet handig. Voor hetzelfde geld is je kind dan helemaal uit z'n hum.  Dat is voor jou als ouder ook niet chill.

Vind een gemakkelijke houding. Neem je kleintje mee op schoot of ga naast 'm zitten op die grote tandarts stoel. Whatever works. In zijn eentje liggen in die mega grote stoel is echt geen moeten. 


Ennuh, vergeet zijn tandenborstel niet. Alles is nieuw voor die kleine. Bij het zien van zijn eigen tandenborstel is het voor je kind duidelijk dat er nu iets gaat gebeuren rondom zijn mond. Het kan ook helpen om je kind zijn mondje wat beter en langer open te houden zodat de tandarts een kijkje kan nemen met zijn spiegeltje. Want dat is eigenlijk wat de controle inhoud. Het is een beetje kijken en tandjes tellen.

Goed gedrag loont. Na deze mini controle kwam de assistente aan met een bakje met speelgoed. daar mocht Uk iets uitzoeken en hij koos voor de oranje springkikker. Hilarisch ding trouwens. Ik weet niet of elke tandarts een beloning bakje heeft, dus je kunt eventueel zelf iets meenemen om je kind extra te bemoedigen na een bezoekje aan de tandarts. 


       
Liefs Stefanie 
    
Copyright © 2017 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts