Lockdown to do tips voor je kids (kleuter)

Happy 2021! 

Een nieuw jaar met nieuwe rondes en nieuwe kansen, maar ook een jaar waar we ons nog steeds bevinden in de huidige Lockdown. Hoe gaat het bij jou? Ben je er klaar mee of valt het je wel mee? 

Ik moet zeggen dat deze Lockdown me tot dusver veel beter afgaat dan de eerste. Dat ligt vooral aan mijn 'Go with the flow' instelling en toch ook wel de inmiddels ervaring. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. En wat betreft mijn nieuwe instelling, dat is vooral m.b.t. tot mijn kids. 

Tijdens de eerste Lockdown was ik veel te structureel de non-flexibele-tijdelijke-juf-maar-ook-moeder aan het uithangen. Deze ronde een iets minder strak tijdritme en dat is voor iedereen gezelliger. En als er eens een dagje (of twee) geen wasje is gedaan, dan is dat maar zo! Kan ik je aanraden. Oh, en de kinderen in bad? Dat doen we voortaan na het ontbijt i.p.v. na het diner. Zo win je toch weer een klein uurtje van de dag.

Maar goed, iedereen zijn situatie is anders en ik kan me ook voorstellen dat het aardig pittig is en blijft om je kids een beetje bezig te houden tijdens deze weken. Ik vroeg op Instagram aan jullie om je tips in te sturen zodat ik deze wijsheid met jullie allen kan delen. En dat is dus dit blogje geworden.

Tips voor kids

1. Omdat we ons nu in een totaal ander seizoen bevinden dan de vorige Lockdown, vind ik vooral het onderdeel beweging/energie (lees afmatten) echt wel een dingetje. Wanneer het droog is zijn wij buiten te vinden. Of het nu gaat om een potje voetbal, knikkeren, fiets lessen, trampoline springen, wandelen of spelen in de speeltuin... Als het uitkomt met je thuiswerk agenda en het is droog, ga dan naar buiten! Dan heb je die alvast in the pocket. Ook een avondwandeling kan erg leuk zijn met alle prachtige verlichting buiten in de straten. 

2.Uiteraard kreeg ik vaak de tip 'knutselen' te horen. Een ideale bezigheid om te doen wanneer het slecht weer is en buiten zijn er niet in zit. Met knutselen kun je het zo eenvoudig en zelfstandig maken als je wilt. Van kleurboeken tot een Super Mario wereld of een knikkerbaan bouwen. Het kan allemaal! 

Gebrek aan inspiratie? Hoera voor internet! Ook ik deel met regelmaat op Instagram onze knutsel ideeen ter inspiratie. Maak je geen zorgen als je denkt dat je nu niet de Action leeg kan kopen voor knutselmateriaal, met toiletrollen, verf en inpakpapier kom je al mega ver! En mocht je toch mispakken op goed basis materiaal? Deze potloden, stiften en verf zijn mijn aanraders! 

Ook spotte ik online van deze toffe speelhuisjes van karton! Daar kunnen ze ook wel even mee vooruit om deze helemaal te pimpen! Of voor de mega creatievelingen, bouw 'm van dozen die je klaar hebt liggen voor het oud papier!


3. Andere aanraders zijn, hutten bouwen (en daar lunchen), samen bakken, voorlezen en leren lezen, gezelschapspelletjes spelen zoals: kwartet, Vier op een rij, Boter kaas en eieren, Toren van Pisa, puzzelen (dat kunnen ze vaak lange tijd zelfstandig). 
4. In een nieuwsbrief van Heutink zag ik ook nog heel wat leerzame kleuteractiviteiten staan!
Investeer ook met regelmaat even bewust wat tijd in, anders hangen ze elke minuut aan je zijde met de vraag wat ze nu moeten gaan doen.


5. Geef ze wat kleine huishoudelijke taken en leer ze zelfstandigheid. Op school zijn er ook hulpkindjes (helpende handjes). Dus er is niets mis mee om je kind zijn of haar eigen was op te laten ruimen, bed opmaken, tafel (deels) dekken, WC rollen aan te vullen, helpen met boontjes doppen, veters leren strikken, speelgoed uit sorteren wat kan weg (doneren/verkopen), wat blijft en wat mag naar zolder?


6. Waarschijnlijk heeft je kind ook wat schoolopdrachten mee naar huis gekregen, sommige opdrachten kunnen ze zelfstandig doen, andere hebben misschien hier en daar wat begeleiding nodig. Plan dit dus even goed in. 
7. En mocht je ze toch voor een scherm willen plaatsen... Wissel dan af met vermaak TV/gamen en educatief. Zoals Het Klokhuis afleveringen, bewegend leren met Meester Sander , een App van school met oefeningen ala Squla. 


8. En de beste en leukste tip: Nodig klasgenootjes uit om te komen spelen (of wanneer je thuis werkt, probeer ze dan te laten spelen bij een vriendje). Dan blijven ze zich mentaal ontwikkelen met hun leeftijdsgenootjes en daar leren ze sociaal gezien mega veel van! 


Tijdens de eerste Lockdown was ik redelijk streng, misschien een beetje angstig voor de situatie?, en zag mijn kind weken lang geen kind naast zijn broertje. Ik zag de ontwikkeling van mijn kleuter letterlijk achteruit gaan. Wat wil je als je alleen maar een baby en twee volwassenen om je heen hebt? 

Juist bij kleuters is die sociale ontwikkeling zo belangrijk!

Daarom heb ik er deze keer heel bewust voor gekozen om met regelmaat een klasgenootje uit te nodigen. Van de week zelfs een oproep gedaan in de groepsapp van de klas om samen te komen voor een playdate in een park. De opkomst was minimaal maar wel heel goed ontvangen door zowel de ouders als kinderen. Misschien is dit door het weer wat lastiger vooruit te plannen, maar zeker iets om voor te stellen als er (nog) sneeuw komt!

Heb jij nog leuke tips voor en met je kids? Deel ze dan mee op Instagram! 

#nospon
       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2021 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts