Hip hip hooray, zijn eerste verjaardag. Voorbereiding tipsMeneertje zijn eerste verjaardag zit er inmiddels op! Een aantal weken voor de grote dag was ik op mijn gemakje begonnen met de voorbereidingen. Je wilt toch aan alles gedacht hebben en zo min mogelijk stress op de dag zelf. Want een feestje is hoe dan ook aardig aanpoten als je het mij vraagt. Vandaag deel ik mijn voorbereidingsverhaal en tips (#geenspon).

Een kleine twee maanden geleden was mijn eigen verjaardag. Het aantal gasten was iets minder dan bij uk zijn verjaardagsfeestje. Ik vond dat mijn eigen feestje (die i.v.m. zijn slaapje echt niet lang duurde) al belachelijk aanpoten was. Dat komt omdat mijn man en ik er voor gekozen hadden dat één van de twee op de kleine past. Want het zijn nu eenmaal al veel prikkels voor zo'n kleine boy, hij zit in zijn klim en val fase en iedereen wil 'm aanhalen en zelfs knabbels geven. Conclusie bespreek van te voren een rolverdeling af met je partner. Want iedereen in je eentje van drankjes en hapjes voorzien, je jarig voelen, gezellig zijn en onnodige miscommunicatie met je partner (om je kind), is nog stuk zwaarder en ongezelliger!

Ik zag mijn verjaardag dan ook als een goeie generale. Op uk zijn verjaardag zou meer visite komen en daarom heb ik aan twee familie leden wat extra hulp gevraagd met o.a. het aansnijden van de taart en het inschenken van drankjes. Eerst wilde ik het niet vragen om hen hun ontspanning niet af te nemen maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Het gaf me echt wat meer rust en daarbij vonden ze het ook helemaal niet erg om te doen. Conclusie: gewoon vragen of personeel inschakelen als je zelf echt op en top wilt genieten en kunnen kletsen met je gasten. Want dat schiet er bij mij op de een of andere manier altijd een beetje in. En dat terwijl de hapjes en broodjes vooraf al gemaakt waren.
Als je wilt dat mensen op de hoogte zijn van je feestje heb je een uitnodiging nodig. Maar bij de eerste verjaardag van je kleintje stuur je niet een simpel mailtje of appje. Nee, dan ga je opzoek naar DE uitnodiging. Uiteindelijk zijn wij terecht gekomen bij Greetz.nl. Daar hebben ze ontzettend veel keus, en als je creatief bent kun je natuurlijk ook zelf iets ontwerpen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een vrolijke, kinderlijke en toch persoonlijke uitnodiging. Misschien heel cliché, zo eentje met een foto van je kleintje, maar toch wel errug leuk!

Veel hoeft een uitnodiging niet te kosten. Bovendien hadden we mazzel dat er ook nog een kortingsactie gaande was op Greetz.nl. Binnen twee dagen lagen de kaarten bij ons op de mat (je kunt ze ook via de site rechtstreeks verzenden). De kaart pakt precies de sfeer die het moet doen, schattig, kinderlijk en vooral feestelijk. Al ben ik niet helemaal tevreden over de print kwaliteit van de uitnodiging. Er zitten 'strepen' in de tekening. Alsof het door een huis tuinen en keuken printer is geprint waarvan de inkt bijna op is. Maar ach, dan nog is het een super leuke uitnodiging om te zien.

De tekst die we op de kaart hebben geplaasts is bewust geschreven vanuit uk zijn perspectief. Zo hadden we bijvoorbeeld zinnen als: "Kom je gezellig mijn eerste verjaardag vieren?" "Het feestje vier ik bij papa en mama." Mocht je inspiratie nodig hebben, google dan even op 'tekst uitnodiging eerste verjaardag'. Dat heb ik ook gedaan en er uiteindelijk onze eigen draai aan gegeven. We hebben er trouwens heel bewust voor gekozen om een eindtijd te vermelden op de uitnodiging. Dat is wel een aanrader want je kleintje heeft zijn eigen slaappatroon en wij willen daar in ieder geval gehoor aan geven. Voor je het weet blijft iedereen lekker tot in de late uurtjes zitten. En zit jij later met een overprikkelende baby, uh ik bedoel dreumes.
Om te voorkomen dat de hele familie ons plat gaat mailen en bellen met de vraag wat ze voor de jarig als cadeautje kunnen geven. Zorgden wij dat we ze voor waren. Op ons gemakje hebben mijn man en ik voor uk rondgekeken in winkels naar leuke en bruikbare cadeautjes.

Online bij lijstje.nl hebben we een wensenlijst voor hem aangemaakt en die link hadden we vermeld op de uitnodiging. Nu hoeven we niet last minute nog cadeautjes te verzinnen en hoeven we niet iedereen apart cadeautips door te geven. Ze loggen in, bekijken de lijst en strepen het cadeau af dat ze geven. En dan kun je eventueel ook nog een oproep plaatsen om samen een cadeautje te geven.

Ook hebben we bij het verlanglijstje gevraagd aan familie om het bij maximaal één uitpak cadeautje per persoon te houden en nog liever, dat er gezamenlijk cadeautjes worden gegeven. Dit om de hoeveelheid prikkels van zo'n dag voor zo'n kleintje nog enigszins te beperken, tijd te winnen op zo'n dag en puur vanuit een opvoedkundig oogpunt genaamd: normen en waarden. Wij hebben uiteindelijk toch nog drie(!!!) uitpak rondes gehouden. De pauzes zijn misschien niet zo heel leuk voor de gasten. Die willen natuurlijk graag uk feliciteren en hun cadeautje geven. Maar ik ben er van overtuigd dat het voor uk zo beter was. Even zijn hapje tussendoor, even alleen met mama en pappa in de keuken dansen/knuffelen.

Zo'n kleintje heeft helemaal niet door wat de bedoeling is van al dat gebeuren. Ergens had het ook wel iets zieligs vond ik. En tegelijkertijd is het leuk en lief om te zien hoe iedereen graag hem iets wil geven en graag dat momentje met hem heeft.

Eerlijk is eerlijk, ik ben er nog niet uit wat beter of het beste is in zo'n situatie. Al om al denk ik dat we het prima hebben gedaan hoor. Al blijf ik van mening dat je beter één groot gezamenlijk cadeau kan vragen/geven van iedereen samen dan tig kleine cadeautjes. Daar win je ook weer een hoop tijd mee want er zal tenslotte ook taart gegeten moeten worden!

Een eerste verjaardag is de perfecte gelegenheid om eens goed over de top uit te pakken wat betreft een lekkere traktatie. Ja hier was ik al heel snel over uit wat het moest worden. Onze bruidstaart van Patisserie de Rouw in Vught maar dan in een kindervariant.
Op advies van de verkoopster heb ik gekozen voor twee verschillende taarten. De ballontaart blijft de hoofdtaart, daarmee bedoel ik de taart voor de hele fotoscoop (ja, burgerlijk gedrag hoort er nu officieel bij). De taart met aap, giraffe en een hoop confetti is er omdat we anders niet genoeg hebben. Al hadden we zat taart over waar mijn man en ik de volgende dag nog eens extra van hebben genoten. Heerlijk!
Dan rest er natuurlijk nog de versiering! Inmiddels zag ik onbewust aan de verschillende keuzes die we hebben gemaakt als je kijkt naar de uitnodiging en de taart, dat we het thema inmiddels wel mogen uitroepen tot het ballonnen thema. Van te voren was ik niet zo bezig met een thema.

Nu ik al wat meer overeen komsten zag en weet dat uk gek is op ballonnen en de Action ook nog eens leuke papieren serveerschaaltjes had met ballonnen, was het definitief. En ik moet zeggen, het is wel leuk om op die manier wat eenheid te creëren. Dus een thema (ik zou het niet te moeilijk maken) is zeker een aanrader!
Wat is een ballonnen thema zonder ballonnen? Precies, je begrijpt dat ik een hoop ballonnen heb ingeslagen. Standaard ballonnen (Action) en ballonnen met het cijfer '1' erop. Die kwam ik per toeval tegen bij de Wibra (maar krimpen snel in de zon mocht je het buiten vieren).

Ook slingers mogen niet ontbreken om de tuin of huiskamer extra feestelijk aan te kleden. Ik scoorde slingers met het cijfer '1' erop voor nog geen 60 cent (Action). En kocht hier ook nog wat serpatine. Altijd leuk voor de grotere kids die op bezoek komen.

De 'Happy Birthday' letter slinger scoorde ik bij Hema. Er is duidelijk genoeg leuks te vinden! En misschien heb ik aardig veel gekocht, de bedoeling is dat het er feestelijk maar geordend uitziet. Dat houd in dat ik niet alles vol ga hangen maar de versiering zoveel mogelijk aan één kant van je huiskamer of tuin houdt. De reden hiervan is wederom om het overprikkelen een beetje te kunnen beperken.

En dat was het eigenlijk wel. Niet alleen de gasten, wij ouders maar zeker ook uk hebben een super leuke ochtend gehad. Slopend dat wel, maar het ging helemaal zoals we hoopten.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, heb jij zelf nog leuke tips en ideeën laat je dan vooral horen. Kan ik me over een half jaar op mijn gemakje voor gaan bereiden op zijn tweede verjaardag ;-).       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2015 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts