Dit jaar koop ik niets meer!

Mijn Vegan / minder suiker challenge is nog niet eens voorbij of ik ben al weer druk bezig met de mentale voorbereidingen voor mijn volgende en laatste(?) challenge van dit jaar.

Een challange die ik al eerder dit jaar hield en behaalde. Maar waarvan inmiddels de conclusie is dat ik weer te gevoelig ben geworden voor koopjes en onzin aankopen. Daarom mag ik mezelf wel weer even opnieuw mag uitdagen.

De bon


Het begon allemaal toen ik afgelopen week de maandelijkse boekhouding aan het doen was waaronder ook de huishoudelijke financiën. Ik zag diverse afschriften bij Action van 10 a 15 euro. Niets mis mee, behalve dan dat ik me gewoon niet voor de geest kan halen wat ik daar dan allemaal had gekocht.

Toen gingen de alarm bellen (weer) af. Duidelijk een teken dat ik niet zo bewust bezig was als ik dacht. Het gaat me niet zozeer om de hoeveelheid uitgaven, het gaat erom dat ik blijkbaar shop zonder dat ik me kan herinneren aan wat. Hoe noodzakelijk kan het dan zijn geweest? En dat gedrag is alles behalve minimalisme! Tijd voor een nieuwe challenge! Een nieuwe bewustwording, want dat is eigenlijk altijd de achterliggende gedachte van elke challenge die ik mezelf geef.

Toevalligheid 


Blijkbaar is er een challenge genaamd 'No Buy/Spend/Shopping November'. Een challenge die vanuit Amerika aan het overwaaien is naar Nederland. Het doel van deze challenge is lomp omschreven: Een maand lang zo min mogelijk uitgeven om zetten om deze vervolgens (met lager schuldgevoel) in december weer keihard uit te kunnen geven aan cadeau's en dergelijke.

Een paar 'regels' van deze Amerikaanse challenge zijn:

-geen koffie of snacks kopen voor onderweg (denk op station ed.)
-je eigen lunch verzorgen
-geen overbodige luxe (denk aan fashion, beauty, woonaccessoires)
-een maand lang geen diner of andere 'fun' dates/dagjes weg
-dingen verkopen om juist extra geld in het laatje te brengen
-niet naar de kapper, sauna of nagelstylist
-minder extraatjes inkopen tijdens de boodschappen

Mijn challenge

Aangezien ik al bezig ben met de voorbereidingen van mijn eigen challenge, zoals ik 'm al eerder deed dit jaar, ga ik 'm ook niet veranderen in de 'No Buy November' challenge. Alleen al om de 'regel' bezuinigen op uitjes. Dat is juist mijn hoofdmotivatie om wél meer in te gaan investeren.

De overige regels komen grotendeels overeen met de challenge zoals ik 'm (weer) wil doen:

-geen luxe items kopen voor mijzelf (denk aan fashion, beauty, woonaccessoires)
-geen extra snacks meenemen, of nuttigen tijdens een wachtmomentjes op het station.
-geen fashion meer voor zoonlief (zie deze schandalig grote shoplog)
-wegblijven van webshops zoals AliExpress (uitschrijven voor nieuwsbrieven kan verstandig zijn)
-niet meer alle folders lezen (hooguit luier aanbieding)
-tegoedkaarten mogen niet gebruikt worden
-zo min mogelijk 'rondhangen' in omgeving waar winkels zijn
-fiets ipv OV of parkeer kosten
-items verkopen voor het goede doel (check hier het verkoopaccount)

Bovendien is mijn einddatum van de challenge 1 januari 2018. Dus ik wil de challenge dubbel zo lang doen als eerder dit jaar. 

Wel mag (lees MOET) ik naar de kapper, maar de schoonheidsspecialist sla ik dan wel over dit jaar.
En wat ik voor hem nog MOET hebben zijn winterschoenen. Mocht ik daar nog tegen aan lopen dit jaar, heb ik een 'hall pass' om deze te kopen. Ik kan 'm moeilijk zonder schoenen mee naar buiten nemen...

Pakjesloze feestmaand

Niets uitgeven tot het einde van dit jaar? Succes met de feestdagen hoor ik je denken. Dankje ;). Ik mag dan geen overbodige luxe voor mijzelf en zoonlief kopen. Maar daar komt de loophole: Krijgen mag wel.

De december wishlist voor mijn zoon is alles behalve bescheiden. Maar dat is mijn reuze moederhart wat haar kind alles wil geven. Niet dat hij hier gelukkig(er) van wordt. Maar de mama's onder ons herkennen vast wel het gevoel. Daarom wil ik deze challenge ook op dat onderdeel een beetje inzetten. Dat ik bewuster keuzes ga maken wat wij als ouders nu daadwerkelijk cadeau geven met de feestdagen aan onze zoon.

En wat betreft mijn wishlisht.... ik heb er namelijk wel één. Met bescheiden spulletjes, al zeg ik het zelf. Hoewel er nog niets 'afgesproken' is wat mijn partner en ik eventueel aan cadeau's doen voor elkaar, ben ik al subtiel voorbereid. Misschien dat ik begin volgende week nog een wishlistje deel met jullie? Zou je dat leuk vinden?


Geld overhouden


Wanneer je niets of minder uitgeeft, zou je aan het eind van de maand ook ergens geld over moeten houden toch? Jarenlang is mijn ervaring geweest dat dit geld toch wel 'ergens' aan op gaat. Tenzij je het bijhoud in een kasboek en eventueel zelfs fysiek in een spaarpotje stopt. Pas dan heb je overzicht en kun je zelfs eventueel overwegen een spaarplan op te zetten voor jezelf.

Maandelijks hou ik mijn/onze uitgaven bij. Ik geef me op salarisdag een max bedrag voor die maand wat ik mag uitgeven aan fashion, beauty en overige (denk aan onzinnige hebbedingetjes). Gewoon om controle te houden en bewuster te zijn van mijn hebberigheid.

Hierdoor weet ik dus waar mijn geld naar toe gaat, wat niet wil zeggen dat ik letterlijk heb onthouden aan welke artikelen ;). Na mijn 'No Shopping Month' eerder dit jaar, ging dit een kleine twee maanden erna ook heel goed. Inmiddels ben ik niet zo teveden met het eindresultaat. Vooral toen ik dus de Action afschriften zag. 

Ik kan niet wachten om mijn bewustwording en minimalisme skills weer op hun plek te hebben. Ik kan me nog goed herinneren wat een heerlijk voldaan gevoel dat me geeft. En wat er overblijft, investeren in herinneringen in plaats van kaarsjes en cadeaupapier die je niet wilt gebruiken omdat je het jammer vind dat deze dan opraakt en je er niet meer aan kunt komen... zucht. Jep, zo kan ik ook zijn.#nospon
       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2017 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts