Sinterklaas en minimalisme... Kan dat?




Mijn zoontje is twee en een half en wij vieren eigenlijk geen Sinterklaas. En met eigenlijk bedoel ik naar de intocht(en) gaan, schoen in elke winkel en avond zetten, het huis versieren met Sinterklaasversiering, zakken vol cadeau's op 5 december, extra cadeau's scoren bij opa's en oma's, enzovoorts enzovoorts. Dat doen wij dus niet! 


Dat wil niet zeggen dat we helemaal niets doen of geven. Mijn zoontje zal wel degelijk een aantal cadeau's ontvangen rond Sinterklaas. Ik vertel je meer over onze uitgangspunten als ouder met dit kinderfeest.


De traditie doorbreken


Ikzelf kom uit een gezin waar we elke dag onze schoen konden zetten, er een volle zak met cadeau's per kind voor de deur stond en we uren bezig waren met het uitpakken van deze gekregen cadeau's. Die traditie is zelfs als een groep volwassenen bij elkaar nog jaren door gegaan. Tot dat ik er, na de bevalling van mijn zoon, geheel anders in ben gaan staan. 

Behalve dat ik erg trouw was en ben aan het ritme van mijn zoon, vind ik uren lang tientallen cadeautjes de man uitpakken niet echt... oké. Inmiddels is het ook een sterk normen en waarden puntje geworden. Wil ik mijn kind echt op die materialistische manier op laten groeien? Begrijp me niet verkeerd, het liefste wil mijn moederhart alles geven waar hij ook maar twee seconden de aandacht aan geeft in een speelgoedwinkel. 

Maar, vooral nu, nu ze nog zo klein zijn, zie ik de meerwaarde van tientallen cadeau's echt niet in. Ik denk dat zo'n kindje alleen maar overprikkeld wordt en uiteindelijk toch meer dan de helft van al die (vaak te dure) cadeau's laat liggen. Ik geef dan liever door het jaar heen wel eens een nieuw speelgoed cadeautje. Waar hij op dat moment ook behoefte aan heeft en soms ook gewoon een hele vette auto omdat het kan.


Cadeautjes en minimalisme


Of je nu net als ik met één voet in de wereld van minimalisme staat, of je hier al jaren een specialist in bent. Ik denk dat iedereen zijn eigen 'regels' m.b.t. cadeautjes als graadmeter heeft. En dat is prima. Het leven (voor je kind) moet tenslotte wel leuk blijven. 

Zelf vind ik dat ik minimalisme al op veel onderdelen kan toepassen. Vooral als ze over onderwerpen gaan die van mij zijn. Gaat het om mijn zoontje, dan vind ik het al een stuk moeilijker om niet toegegeven als ik het dan heb over aankopen en het opruimen van kleding en speelgoed.


Dat allemaal, met het hele Sinterklaas gebeuren, heb ik (samen met mijn man uiteraard) besloten het aantal Sinterklaascadeau's voor onze zoon dit jaar zeer bescheiden te houden. En ik er dus op zekere zin minimalisme op toe zal passen.



Regels

Heb je wel eens gehoord van de cadeautjesregel van vier? Dat houd het volgende in:
  • 1 ding dat ze willen
  • 1 ding dat ze nodig hebben
  • 1 ding dat ze dragen
  • 1 ding om te lezen



Pas na het maken van een (toen nog veel te lang)cadeaulijstje voor mijn zoontje kwam ik met deze regels in aanraking. Ik denk dat ze voor iedereen een mooi uitgangspunt kunnen zijn. Zo houd je het leuk en gezond. 


Regel 3 (dragen) vind ik voor een kind een beetje suf om uit te pakken. En dus heb ik besloten om dit item gewoon in gebruik te gaan nemen zonder dat het een uitpak momentje zal zijn. 
Regel 4 (lezen) vind ik sinds ons gratis abonnement op de bibliotheek niet meer zo nodig.

Regel 1 (willen) is uiteraard een kat in het bakkie en voor regel 2 (nodig hebben) kan ik zo snel niet echt iets verzinnen.


Ik ga me deze Sinterklaas ronde nog niet helemaal streng houden aan deze vier regels. Maar vind ze wel een tof uitgangspunt voor een eerstvolgende verjaardag. 

Uiteindelijk zal mijn zoontje rond Sinterklaas, twee vette speelgoed cadeau's van mama en papa 'piet' krijgen. En als het goed is van elke opa en oma een kleinigheidje. Dat hoeven ze niet te doen, maar ik merk toch wel dat zij er erg naar uitkijken om hun kleinkind extra te verwennen tijdens dit kinderfeest. Ik wil ze dat geluksmomentje niet afnemen, maar heb wel aangegeven om het te beperken tot één uitpakcadeau. Wederom om het aantal prikkels  voor mijn zoontje nog enigszins te beperken.


Genoeg verwennerij

Zo krijg die kleine man uiteindelijk nog meer dan genoeg aan speelgoed om uit te pakken en mee te spelen. 

Maar geloof me dat het al acht (speelgoed)cadeautjes minder zullen zijn dan eerst op de planning stond! 
Als ouder van een peuter ben ik hoofdverantwoordelijk voor zijn cadeaulijst. De ervaring heeft mij geleerd dat je snel van alles koopt voor je kind, zonder dat hij of zij daar echt behoefte aan heeft. Probeer daarom je kind te 'lezen' en inventariseer wat hij of zij al allemaal heeft. Stel jezelf vragen als: Wat vind mijn kind leuk? Is ie creatief? Ga je voor speelgoed waar ze alleen of ook juist samen mee kunnen spelen? Educatief of oppervlakkig? 

En mocht je nog sterker je minimalisme skills willen toepassen of is je budget wat aan de kleine kant? Er zijn tegenwoordig heel wat speelgoed bibliotheekjes (speelotheek). Daar kun je speelgoed lenen!
Dat is meteen een leuke en goedkope manier om te ontdekken of bijvoorbeeld puzzelen, blokken op poppen wel iets voor je kind is. 



Waar ligt jouw grens m.b.t. het geven van het aantal Sinterklaas cadeautjes aan je kind(eren)?

#nospon
       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2017 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts