Conclusie #NoMoreSpending Challenge met gratis bespaartips

Happy New Year allemaal!

Het nieuwe jaar is begonnen, dus we kunnen weer los met al onze goede voornemens en persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar!

Of je nu eindelijk eens gaat stoppen met roken, minder op social media, echt eens gaat beginnen met sporten, een eigen bedrijf, blog of aan een nieuwe baan gaat beginnen, gaat trouwen of misschien wel een mini you in je buik hebt zitten... Wat je ook allemaal van plan bent, ben niet te streng voor jezelf en alle succes van de wereld! Daarnaast wens ik je vooral een bak gezondheid toe en een heleboel tijd om te genieten!

Misschien ben je hier vandaag voor het eerst... In dat geval... Ter info:
De laatste twee maanden van 2017 (klinkt ontzettend lang geleden hé), begon ik met mijn eigen #NoMoreSpending challenge. Via blogs en vlogs, nam ik jullie mee in mijn wereld van deze challenge. Vandaag een kleine terugblik, eindconclusie en wat gratis bespaartips ;).

De laatste loodjes

Dankzij de kerstboodschappen (die niet eens zo overdreven waren) is het me niet gelukt om binnen mijn boodschappen budget te blijven. Daar baal ik wel van. Dat ik geen winst zou maken zag ik al langzaam aankomen, maar dat ik er ook nog eens overheen ben gegaan is toch extra jammer.

Hoewel ik de laatste tijd echt beter boodschappen inkoop (ik gooi minder in de vuilnisbak) en let op aanbiedingen die ik daadwerkelijk bruikbaar vind, lukt het me gewoon nog niet om te besparen op dit onderdeel. Ik heb de laatste maanden veel online boodschappen gedaan en daardoor koop je minder impulsief. Je zou verwachten dat dit dan een winst moet gaan geven. Misschien had ik niet moeten vallen voor de boodschappenpakket spaaractie... Ik kan er nog niet echt de vinger op leggen waar het zwakke punt nu echt zit...

Kijken niet kopen

Verder is de challenge me prima verlopen. De eerste dagen, misschien zelfs weken, was het wel tot op zekere hoogte afkicken. Niet zozeer van het kopen, maar meer het neuzen.
Het blijft aantrekkelijk om te blijven vallen voor de aanbiedingen uit folders. Je kunt deze samen met winkels als Action, Zeeman en Primark maar beter zoveel mogelijk ontwijken.

Ook ben ik erg bewust geworden van mijn online fashion window shop gedrag. Daar was en is social media trouwens een grote beïnvloeder van.

Onschuldig een blog bekijken en Bam dan zie je Maschaa met een super vette holographic tas! Ga je dan toch even googelen. BAM €220 euro!

Nou zal ik nooit van mijn leven zoveel geld neerleggen voor een rugzak, toch wordt ik er hebberig van en wil ik graag op AlieExpress rondneuzen naar een cheapass variant. Super frustrerend gedrag! Echt een gewoonte die je moet afleren. Om al dat hebberige gedrag te voorkomen, ben ik op social media heel wat 'hippe' online mensen en merken gaan ontvlogen en heb ik me voor bijna alle (winkel) nieuwsbrieven uitgeschreven.

Folders blijven mijn zwakke plek. Al lees ik deze heel anders als vroeger. Nu is het echt scannen op items die ik nodig heb. En val niet voor al die prachtige doorgestreepte cijfertjes. Check die prijzen!! Ook online! Het kan zoveel schelen.

Wat betreft fashion en beauty heb ik de afgelopen twee maanden niets onnodigs voor mezelf gekocht. En dat geldt trouwens ook voor mijn zoontje. Maar daar had ik nog net wat meer items op de wishlist voor staan. Daar ben ik dan ook goed (in de uitverkoop) voor geslaagd. De volgende aankopen voor hem zijn pas weer nodig wanneer het nieuwe seizoen begint.

Cadeautjestijd

Uiteraard was het tijdens de feestmaand ook de tijd van cadeautjes. Daar had ik de regel voor dat ik deze mocht geven en krijgen (niet aan mijzelf uiteraard). Daar ben ik ook tevreden over.

Ik ben bewuster omgegaan met het aantal en soort cadeau's voor mijn gezinnetje. Voor mijn blog ontving ik trouwens heel veel leuks om te reviewen. Zo ontving ik mijn nieuwe skincare routine set, een tof to do schriftje, heel veel kerstitems en biologische blokken voor mijn zoontje.  Ondanks al dat leuks blijft december een dure (misschien wel de duurste) maand met extraatjes voor anderen en jaarafrekeningen. 

Dat extra potje

Het venijn zit 'm altijd in de staart...  We ontdekten net voor Kerst een lek aan onze dakgoot. Ka-tjing! En hebben we de kerstvakantie wat vensterbanken en kozijnen in een nieuwe lak gezet. Een huis onderhouden kost nu eenmaal wat en daar is een vakantie een perfecte periode voor om zulke klusjes aan te pakken. Gelukkig viel dit allemaal niet onder mijn 'saving regels' van mijn challenge. Ik wil maar aangeven met het dakgoot verhaal, er altijd onverwacht extra kosten kunnen zijn. Slim dus om daar altijd wat geld voor aan de kant te houden. 

Goed doel

Voor het Ronald McDonal Kinderfonds ben ik heel wat van mijn make-up, kleding en overige spullen gaan verkopen. Ik heb vorig jaar een beetje het minimalisme virus opgelopen. En dat vind ik heerlijk! Met vlagen loop ik weer al mijn spullen door om te kijken wat ik alsnog weg kan doen en eventueel nog kan verkopen. Uiteindelijk heb ik in een aantal maanden tijd 75 euro op kunnen halen voor dit goede doel en dat heb ik gister dan ook gedoneerd. Voor degene die wat hebben overgekocht of vrijwillige hebben gedoneerd... Dankjewel!

Tot slot

Mijn doel voor de challenge was om juist wel meer of eerder geld uit te geven aan het gezinnetje. Making memories is zoveel meer waard dan het hebben van drie ongebruikte oogschaduw paletten.
En dit onderdeel is ook positief verbeterd. We nemen eerder en bewuster de tijd voor elkaar om iets leuks te gaan doen. En ook dit hoeft niet altijd de hoofdprijs te kosten. Denk bijvoorbeeld aan dagje uit (met korting) of een hapje uit eten.


Dat boodschappen onderdeeltje, moet ik nog eens even werk van gaan maken. Dat klinkt als een obsessie maar is het niet. Ik houd van een uitdaging en wil daar graag een goed eindresultaat in behalen. Dit is er één die net wat meer aandacht van me vraagt. Nu ben ik niet van plan alle supermarktfolders dwangmatig te bestuderen en ze allemaal af te slenteren (ain't nobody got time for that). Maar misschien is het wel handig om te kijken bij welke winkel ik die week het meeste in de aanbieding kan scoren. En dat dan beperken tot de drie supermarkten in een straal van 1KM of zo... We shall see.

Over alle andere onderdelen ben ik zeer tevreden. De gehele challenge is me ook goed bevallen. Ik heb niet het idee dat ik iets ben misgelopen door mijn challenge.
Het heeft me bewuster gemaakt (yay) en dat geeft me een fijn en rustiger gevoel.

Het verlangen om te (online)winkelen neemt op den duur ook echt af. Nouja, deels dan. Voor mijn zoontje namelijk niet. Daar ben ik nog het meest gevoelig voor sale of leuk speelgoed. It's a work in Progress.
De verleiding blijft te groot als ik weer een leuk bloesje voor hem in de sale zie hangen. Ik probeer het echt te beperken tot items die hij echt nodig heeft. En niet alleen meer omdat het 'm fantastisch schattig zal staan. Van zulke bloesjes (met kaartjes) heb ik nog zat in de kast hangen.

The keyword: Inventariseren! 

(gratis) Bespaartips

-Niet (online) shoppen is dé beste bespaar tip wat mij betreft.
-Daarnaast proberen om je niet te laten verleiden door lage(re) prijzen.
-Koop alleen wat je echt nodig hebt.
-Check dan eventueel even online waar dit het meest voordelig is en misschien zelfs in de aanbieding.
-Maak met je zus, vriendin of buurvrouw gebruik van acties zoals 1+1 of 2+2. Dan heb je er extra voordeel aan. Want wat moet één mens met 6 kilo aardappelen ;).
-Pak de fiets of wandel in plaatst van openbaar vervoer of duur parkeren in het centrum.
-Plan je maaltijden voor een week.
-Mocht je aan het einde van de week groenten overhebben, probeer daar dan je nieuwe weekmenu op aan te passen. Zo hoef je minder weg te gooien.
-Of geef het eventueel aan vrienden/familie. Dat is niet zozeer een besparing voor jou, hooguit voor hun.
-Verkoop... Dat kan van alles zijn. Ga eens een rondje maken op je zolder en door je kledingkast. Gegarandeerd dat je spullen tegenkomt waar je niets meer mee doet maar nog te goed is om zomaar weg te gooien. Zet het te koop en haal nog een leuk zakcentje op.
-Noteer je inkomsten en uitgaven in een Excel bestand of kasboekje. Overzicht is the key!
-Cash betalen kan ook een eyeopener zijn!
-Creëer een spaardoel. Op die manier heb je een motivatie om wat beter op je uitgaven te letten.

Ik ben heel benieuwd een de #NoMoreSpending challenge van een maand (langer of korter) iets voor jou is... Wat zou jij doen met je bespaarde centjes?
Zelf heb ik voor de rest van 2018 alweer een andere 'long term' challenge bedacht. Daar vertel ik je volgende alles over.

       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2018 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts