Een jaar lang elke maand ontspullen!

Hoezo is de eerste maand van 2024 al voorbij? 
Misschien heb je begin dit jaar wel mooie voornemens gemaakt of ben je een challenge aangegaan? Hoe gaat het?

Zelf heb ik ook wat plannen en ben daar al aan begonnen:
Meer ontspullen en minder aanschaffen.


Waarom? 

Nou, onder andere om meer overzicht en rust te krijgen op al mijn spullen. Bovendien zal het door het verkopen van prima spullen en het minder aanschaffen van nieuw, ook nog eens gaan schelen in de portemonnee. Dat is alleen maar een dikke win!  Bovendien wil ik meer investeren in herinneringen dan in materiaal!

Hoe ik dat ga doen?

Aan het begin van elke maand plaats ik een grote doos in de schuur. Daar stop ik na elke opruim sessie de items in die ik ga doneren aan de kringloop. De spullen die nog de moeite zijn om te verkopen op Vinted mag ik max een maand online laten staan. Niet verkocht? Dan gaat het alsnog de doos in. Want hoe goed je misschien aan het opruimen bent, ook je spullen voor de verkoop nemen een hoop ruimte en zorgen in beslag!

Met regelmaat zal ik diverse ruimtes/onderdelen van het huis aanpakken om eens goed door te spitten. Met als hoofdvraag bij elk item: Maakt dit me blij/gebruik ik dit? Zo niet, toedeloe!

Tips om te beginnen.

Ik ben echt een 'hier kan ik vast nog wel wat mee' persoon. En dat zorgt er voor dat er veel spul blijft liggen. Daar wil ik vanaf! Zal ik soms te enthousiast iets wegdoen? Dat gok ik wel. En dat vind ik ok. Zorg ervoor dat je bij jezelf een punt vindt dat jij acceptabel vind.

Wat betreft het opruimen/ontspullen. Als dit nieuw voor je is, begin dan met kleine onderdelen. Bijvoorbeeld door lade voor lade te doen of begin met iets kleins zoals je douchespullen. Zet eventueel een timer zodat je jezelf niet verliest in de tijd. En lukt het (nog) niet? Try again op een ander (rustiger) moment.

Als je eenmaal een ritme gevonden hebt, kan het behoorlijk verslavend werken. Maar let op als je aan spullen van een ander gaat zitten, zoals bijv. die van je partner of kinderen.
Er is niks mis om wat voorwerk te doen, maar betrek ze in het proces, overleg voordat iets daadwerkelijk weggaat of attendeer ze op een onderdeel dat echt wel eens aangepakt mag worden en help ze daar eventueel bij.

Aansluitende challenge.

Nu alles kasten en lades wat ruimte over hebben en je er misschien nog een zakcentje aan over hebt gehouden, is het natuurlijk niet te bedoeling die ruimte weer op te vullen met nieuwe aankopen...
Daarom heb ik mijzelf de challenge gegeven (voor het hele jaar!): Geen nieuwe kleding/verzorgings producten en inpak materiaal te kopen voor mijzelf mits het noodzakelijk is.

Zo hoop ik wat meer tijd over te houden, dan me te verliezen in o.a. het online shoppen. Het overtollig bestellen, passen, teleurstelling, veel tijd verliezen met retourneren, het wassen, strijken en de dagelijkse 'wat trek ik nu weer aan keuze stress'. Zucht...

Op mijn Insta zal ik diverse opruim momentjes en tips delen. Als je het leuk vindt om mee te kijken en je te laten inspireren, kun je me hier volgen.


       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2024 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts