Bewustwording van je uitgaven en hebberigheid


Ontwikkeling

Sinds 2017 heb ik mijn skills wat betreft minimalisme aardig ontwikkeld en sparen & besparen heb ik altijd een leuke bezigheid gevonden.

Drie punten waar ik deze dagen heel anders mee omga dan vroeger. Zo anders dat dit en mijn #NoMoreSpending challenge van vorig jaar, me tot een nieuwe uitdaging hebben gebracht voor 2018.

Ik ben een naar mijn gemiddelde maandelijkse uitgaven voor fashion en beauty-verzorgingsproducten gaan kijken. Volgens het Nibud, ben ik wat betreft deze uitgaven een gemiddelde Nederlander.

Maar dan nog is dat in een jaar tijd behoorlijk veel geld. En dat kan minder, veel minder!
Daarom ben ik gestart met mijn #LessSpend2018 challenge.

Een nieuwe challenge

Nu zie ik verschillende blogs online komen van soortgelijke challenges waar mensen een jaar lang geen(!) kleding kopen of tot een max bedrag van 100 euro. Wat betreft mijn enthousiasme wil ik wel, maar mijn gevoel zegt dat ik daar nog niet klaar voor ben.

Ook gezien ik een aantal broeken in de kast heb liggen die me inmiddels te groot zijn. Er zullen dus nieuwe moeten komen. Bovendien moet het leven wel leuk blijven. Tot op zekere hoogte moet geld rollen, zeg ik altijd. Maar voor (extra) inzicht is het nooit te laat.

Kleding

Na een kledingkast inventarisatie en wat schattingen voor mijn toekomstige aankopen. Heb ik mijn kledingbudget voor 2018 verlaagd tot 1/3 ten opzichte van vorig jaar. Ik rond het daarom ook netjes af tot 250 euro. Dat bedrag is dus echt voor kleding die ik nodig heb! En natuurlijk hoop ik dat ik volgend jaar rond deze tijd kan zeggen dat er nog over is. 

Vanaf nu geen tientallen Primark items meer kopen omdat ze nog geen drie euro kosten. Ik wil juist af van dat impulsieve (sale)koopgedrag. Bovendien merk ik dat wanneer ik voor mijn kledingkast sta het me irriteert dat er (nog steeds) items hangen en liggen die ik niet draag of gewoon nog nieuw zijn. Zo irriteert het me misschien nog wel meer dat ik hier geen afstand van kan doen omdat ik er ooit voor heb betaald en ik het sund vind om het maar in de kliko te gooien.

Daar komt ook het minimalisme gedeelte bij kijken. Hierin wil ik nog meer en betere doortastende beslissingen leren maken. En de items uiteindelijk online te koop aanbieden. Vorig jaar ging de opbrengst hiervan naar het goede doel: Ronald McDonald Kinderfonds. Dit jaar denk ik dat ik de bescheiden opbrengsten in een spaarpotje ga stoppen voor een zon vakantie, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuwe tuin... Je hoort het, wensjes genoeg.

Verzorging

Dat ik niet meer zo enthousiast van de nieuwste en laatste oogschaduw paletten en nagellakjes word, vind ik een fijn gegeven. Ik weet niet of het een leeftijd of juist minimalisme ontwikkeling dingetje is. Maar ik weet inmiddels wel welke producten ik echt fijn vind. Zoals mijn shampoo bijvoorbeeld. Eind vorig jaar vond ik nog een mooie aanbieding hierin. Met deze actie alleen al bespaarde ik 16 euro en hoefde ik er de deur niet voor uit! Bovendien een uitgaven die ik dit jaar niet meer hoef te doen. En dat scheelt weer.

Ook voor dit onderdeel heb ik een inventarisatie gehouden en gekeken naar producten die ik komend jaar nog zal moeten aanschaffen. Tot nu toe kom ik niet verder dan de kapper, nieuwe mascara en gezichtsverzorging. De rest heb ik nog (op voorraad) of verwacht ik niet meer aan te schaffen. 
Dat wil niet zeggen dat ik vanaf nu nooit meer een nagellakje of oogschaduw dingetje koop. Maar dan moet ik er toch wel verdraaid enthousiast van worden wil ik daar nog voor vallen! 

Uiteindelijk heb ik mijn budget voor dit onderdeel gehalveerd en afgerond op een kleine 200 euro. En dat is nog aardig wat, dat komt omdat ik mijn zinnen heb gezet op de (complete) huidverzorginglijn van Dr. Jetske Ultee. Die is aardig prijzig, vandaar. Grote kans dat ik er door de prijs alsnog vanaf zie. 
Uiteraard eerst opmaken wat ik nu nog heb staan voordat ik ├╝berhaupt een bestelling plaats. Ik verwacht trouwens dat dit pas over een kleine twee maanden aan de orde is. 

Al die andere 'overige' dingen

Het onderdeel dat mijn zwakte is. Hebbedingetje of prullaria, het is maar hoe je het wilt noemen. Wie herkent het niet: Je gaat de Action in voor een lampje of een wasverzachter en rekent uiteindelijk tientallen euro's af bij de kassa aan...Tja aan wat eigenlijk? Dat moet ook maar eens ophouden! 

Ik denk dat daar misschien nog wel de meeste winst in te behalen is. Een bon van Action was uiteindelijk ook een doorslaggevende motivatie geweest om mijn #NoMoreSpending challenge van vorig jaar te starten. Misschien kost dat ene item maar 89 cent... als je zo blijft denken zul je de winst op de lange termijn niet pakken.

Boodschappen

Vorige week beschreef ik al in mijn eindconclusie van mijn #NoMoreSpending Challenge, hoe het bezuinigen op boodschappen me totaal niet is gelukt die twee maanden. Deels denk ik dat de feestdagen hun aandeel er in hebben gehad. Maar ook het feit dat ik niet keek naar de inhoud van mijn koel- en voorraad kast. Aangezien 1% besparen me niet eens lukte is de  'regel' van 20% besparen voor mij nog veel te hoog gegrepen. Ik ga het komende jaar voor 10% besparing. Dat is me trouwens deze eerste twee weken van dit jaar al gelukt!

Verder heb ik me ook voorgenomen me niet meer te laten verleiden door de supermarkt spaaracties. Zoals bijvoorbeeld een boodschappenpakket waarvan de conclusie is dat je voor 750 euro moet kopen om zo'n pakket t.w.v. 50 euro bij elkaar te sparen. Belachelijk! 

Ik kijk alleen uit naar de Albert Heijn en Efteling kortingsactie. Maar daarvan is mijn ervaring dat mijn omgeving een overvloed van die zegels heeft. Dus daar hoef ik geen moeite voor te doen.

Verder wil ik betere weekmenu's samenstellen en ook kijken welke winkel eventueel de beste en meeste aanbiedingen heeft voor die week. Ook hierin geldt: Niet kopen omdat het in de aanbieding is. Mijn ervaring is dat je dan alsnog meer uitgeeft (en even later weer weg gooit) dan nodig is. Ik wil mijn supermarkt vergelijkingen beperken tot max. drie winkels voordat ik echt elke supermarkt in de buurt bezoek. Tijd is ook geld!

De kleine man

Deels wil ik de #LessSpend2018 challenge ook voortzetten op de uitgaven voor mijn zoontje. Uiteraard zal hij krijgen wat hij nodig heeft (en waarschijnlijk toch een beetje meer). 

Wat betreft kleding kan ik hier mijn skills nog wel in verbeteren. Ik heb me er toch wel op betrapt bij mijn laatste grote fashion aankopen voor hem, ik veel items heb gekocht die hij amper draagt. En dat is jammer. 

Voor hem moet ik beter in setjes (en seizoen) leren denken. Maar het zal altijd een uitdaging blijven met die kleintjes. Binnen no time groeien ze weer een maat uit.

Wishlist

Ik heb nu al punten aangegeven waar ik op wil gaan bezuinigen. Maar er zijn ook (altijd) dingen die ik moet of wil vervangen. Zoals een groot deel van mijn pannen bijvoorbeeld. Ooit hadden ze een anti aanbak laag, nu niet meer.

Ik wil heel graag een tafelzijl in plaats van die vieze, snel-versleten-liggen-nooit-recht -en-plakken-aan-alle-kanten placemats.
We willen de kamer van mijn zoontje opleuken met een verfje en wat muurversiering.
Een nieuw bureau. Maar dat hoop ik tegen elkaar weg te kunnen spelen wanneer ik mijn huidige bureau verkoop.
En ooit wil ik dus de tuin, keuken en badkamer aanpakken, maar eerst die zonvakantie ;).

Natuurlijk verwacht ik dat er in de loop van het jaar nog wensjes of onverwachte kosten bij komen. Ik wil dan goed bedenken of ik het nodig heb of het een hebben om het hebben ding is. Of misschien kan ik het uitstellen tot mijn verjaardag als mensen per se een cadeautje willen geven.

De 'regel' die ik van mijn vorige challenge ook dit jaar weer meeneem. Is het NIET bezuinigen op qualitytime met de fam. Het werkte voor mij (ons) echt als een motivatie om juist waar meer fun stuff te ondernemen als gezin. Making memories! Want dat is uiteindelijk waar het echt om draait!


Hoe bewust ben jij eigenlijk van je persoonlijke uitgaven? Zijn er onderdelen waar je op kan en wilt bezuinigen? Ik ben heel benieuwd. Ook als je deze of een soortgelijke challenge aangaat lees ik er hieronder heel graag meer over of gebruik #LessSpend2018 . Alvast veel succes!       
Liefs Stefanie 
     
Copyright © 2018 Happy Thingz. All Rights Reserved.

Populaire posts